Het belang van een fietspositie op maat

Over fietspositionering krijg je gemakkelijk een boek vol geschreven. De wielerwereld is namelijk ook een heel conservatieve wereld waar iedereen wel zijn mening en waarheid weet te verkondigen. Geen paniek! Wij gaan in dit blogbericht ons beperken tot de kern :)

Wij willen antwoord bieden op:

  • Wat?
  • Voor wie? 
  • Wanneer?
  • Hoe?

Het zal je niet verrassen dat de meest voorkomende klachten op de fiets zich situeren rond de knie, lage rug, schouders en nek. Misschien herken je zelf nu al enkele klachten. Dan is het zeker nuttig om even verder te lezen! :)

Wat is de ideale fietspositie?? Laat ons deze vraag al even ontkrachten... Dé juiste fietspositie kan niet universeel bepaald worden. Het is namelijk een persoonlijk en dynamisch proces. De ideale positie is immers een momentopname. Vb: Je breekt je heup en je fietspositie zal hiernaar gewijzigd moeten worden. Het is daarnaast ook steeds aangewezen om aan het lichaam te werken. De positie zal immers veranderen in functie van de veranderingen van het lichaam.

  • Opvolging is vaak aangewezen
  • Fietspositionering is een dynamisch proces

De toekomst van fietspositionering ligt in het groeien naar een ideale positie. Groeien in de zin dat we een ideale positie kunnen bereiken op de fiets als er ook naast de fiets het lichaam getraind wordt om in de positie te geraken.

Daarom gaan we in onze Bike Fitting steeds de persoon op als naast de fiets meten en screenen.

We spreken van een BIKEFIT WINDOW in plaats van DE IDEALE POSITIE. Een bikefit window is een continuüm waar in de middelste zone van het continuüm een bepaalde marge zit, bepaald voor de persoon, waarin hij of zij het beste zal zitten.

Je hebt dan nog verschil tussen twee soorten personen:

  • Absorbers: personen met een groot bikefit window. Kunnen zich makkelijk aanpassen aan een nieuwe positie
  • Adjuster: personen met een klein bikefit window. Voelen de minste aanpassing.

Daarnaast moet je afwegen waar je de nadruk op wil leggen:

  1. Comfort - duurzaamheid
  2. Efficiëntie
  3. Aerodynamica

Voor ons is vooral de eerste van belang (Comfort - duurzaamheid). In zekere mate de tweede (efficiëntie). Staar je vooral niet blind op het woord aerodynamica... zeker niet als je geen professioneel fietser bent. Wat ben je met een aerodynamische houding als je deze houding vanuit een bepaalde dysfunctie in jouw lichaam niet kan aanhouden? Ben je recreatief fietser dan is deze manier van Bike Fitting zeker iets voor jou!

Bij Personal. willen we vooral het nut van een optimale fietspositie benadrukken in functie van:

  • Het vergroten van het comfort
  • Het vermijden van specifieke klachten en mogelijke blessures

vb: Overuse injuries knie:

  • Fietsen aan 90 RPM
  • 90 toeren per min. = 5400 toeren per uur
  • Stel je gaat 3u fietsen = 16200 omwentelingen in een positie die je knieklachten kan opleveren...

Dit voorbeeld schetst het belang van een goede fietspositie.

Bovendien hebben we hier geen al te gesofisticeerd materiaal voor nodig maar eenvoudige tools zoals: rollensysteem, goniometer, laser... en vooral: GEZOND VERSTAND

Heb je vragen over jouw fietspositie, heb je specifieke klachten of wil je een Bike Fit boeken? Aarzel dan niet om ons te contacteren: 

info@personal-mechelen.be


Nieuw bij Personal. Sportpraktijk: Return to play voetbal

Personal. Sportpraktijk bouwt een laatste bruggetje tussen revalidatie en spel hervatting bij voetballers door Return to Play sessies met expert Nesta Vallez.

29 oktober 2024

Sportpsychologie: Verbeter jezelf en jouw prestaties

Sportpsychologie helpt atleten beter te presteren binnen hun sport door aandacht te spenderen aan mentale aspecten, zoals: motivatie, concentratie, zelfvertrouwen, omgaan met druk, omgaan met blessures, etc.

9 oktober 2024

Whoop gebruikersgids: "track metrics that matter"

Ontdek Whoop, de fitness tracker die enkel metrics volgt die erom doen. Krijg inzicht in je fysieke activiteit, slaap en herstel.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x