INSCYD vs klassieke maximale inspanningstest

INSCYD of klassieke maximale inspanningstest afnemen in Mechelen? 

Je kan bij Personal. Sportpraktijk in Mechelen en Putte naast een klassieke maximale inspanningstest, ook INSCYD testen laten afnemen. Een INSCYD test is eveneens een maximale inspanningstest die ontworpen is door Sebastian Weber die op zijn beurt expertise heeft opgedaan bij Tony Martin, Peter Sagan, … Ze worden momenteel al door veel profploegen gebruikt (CCC, BORA, Alpecin, Movistar) en ook Belgian cycling is sinds kort met INSCYD maximale inspanningstest in zee gegaan.

Maar wat geeft juist de meerwaarde van zo’n INSCYD maximale inspanningstest tegenover een klassieke maximale inspanningstest? Welke meerwaarde biedt het? We leggen het even uit:

De Klassieke maximale inspanningstest

Bij een maximale inspanningstest ga je gradueel de belasting verhogen tot uitputting. Er wordt op geregelde tijdstippen lactaat gemeten, hartslag wordt opgevolgd en het vermogen is vooraf bepaald. Na afloop van de test kunnen op basis van de lactaatcurve de vet- en anaerobe drempel worden bepaald. Van deze drempels worden dan de trainingszones afgeleid die er zowel op basis van hartslag als op basis van vermogen uit komen. 

Hartslag is een zeer goede en betrouwbare parameter als het gaat om langere inspanningen, denk aan duurtrainingen, lange blokken. De zones die uit een maximale inspanningstest komen zijn dan ook zeer bruikbaar. Het probleem met hartslag is dat er eenmaal boven de anaerobe drempel, nog verschillende fysiologische responsen zijn die hartslag niet meer goed reflecteert. Vandaar dat er ook vermogenszones worden meegegeven waarmee je ook boven de anaerobe drempel precies kan afbakenen tot op een bepaald niveau.  

Het nadeel van een klassieke maximale inspanningstest is dat je niet specifiek de fysiologie inkijkt. Bij verhoging van belasting gebeurt er in je lichaam een heel spectrum aan fysiologische aanpassingen naast een verandering van lactaatconcentratie. Deze kunnen door een klassieke maximale inspanningstest niet worden aangegeven. Dit is dan ook het grootste nadeel aan een klassieke maximale inspanningstest. 

Er komen goede trainingszones uit, maar je krijgt geen inzicht in de fysiologie van je lichaam. Je weet niet op welke manier het vermogen dat je trapt tot stand komt. Je hebt geen idee van hoeveel lactaat je aanmaakt en verbrandt, hoeveel vetten je verbruikt, wat je zuurstofverbruik is. Dit zijn elementen die veel beter je training kunnen sturen. Als je weinig lactaat aanmaakt en je wil gaan crossen, dan is dit een nadeel, als je dit als ronderenner doet dan is dit een voordeel. Dit zijn echter gegevens die je niet uit een klassieke test kan halen. Voor veel wedstrijden zijn de beslissende fases de fases die boven de anaerobe drempel gereden worden. Denk aan een sprint, een korte helling, een aanval… Hiervoor heb je andere parameters nodig dan de beide drempels. En hier schiet een klassieke maximale inspanningstest tekort want ze geeft geen goed beeld over wat er boven de drempels gebeurt.

Samengevat geeft een klassieke maximale inspanningstest goede trainingszones, maar weinig richting naar wat je moet trainen. Het is een gestandaardiseerde test waardoor je kan vergelijkingen maken tussen drempels van jezelf en van anderen. Een jaarlijkse inspanningstest om gestandaardiseerd je vorderingen te zien en om goed te kunnen vergelijken is dan ook zeker geen overbodige luxe. Verder kan je prioriteit stellen aan welke drempel moet verbeteren, maar de andere elementen die in het wielrennen belangrijk zijn, worden over het hoofd gezien. Train je echter op hartslag, dan is dit de beste keuze aangezien je op basis van een INSCYD test geen hartslagzones kan bepalen.

De INSCYD test

De INSCYD test ga je enkele maximale inspanningen doen waarbij er een powerprofiel wordt opgesteld. Vanuit dit profiel en je energieverbruik dat eruit berekend wordt, worden verschillende prestatiebepalende parameters bepaald. Deze parameters geven inzicht in je fysiologie, de manier waarop je vet en koolhydraten gebruikt als brandstof. Door het overzicht van de verschillende parameters krijg je als renner een zeer goed beeld van wat je werkpunten zijn in functie van wedstrijden. We bespreken alle parameters die worden gegeven bij een INSCYD test hieronder:

  • VO2max relatief en absoluut

De VO2max is de maximale hoeveelheid zuurstof die je per minuut kan verbruiken. Voor uithoudingssporters is dit een zeer bepalende parameter. Dit geeft immers de grootte van je motor weer. Hoe hoger de VO2max, hoe beter in functie van uithoudingsprestatie. Voor een deel is de VO2max genetisch bepaald, dit is je genetisch plafond. Het maximum tot waar je de VO2max kan laten stijgen. Of deze aan zijn maximum geraakt is echter afhankelijk van training. Als je niet traint of onvoldoende traint dan zakt deze naar een basisniveau van om en bij de 35ml/kg/min. Door training zal deze stijgen met je genetisch maximum als bovengrens. Toprenners halen VO2max van 80ml/kg/min of hoger.

maximale inspanningstest

  • VLAmax:

De VLAmax is je snelheid van de glycolyse. De glycolyse is de eerste stap in de suikerverbranding en het proces waarbij lactaat wordt gevormd. De VLAmax wordt uitgedrukt in mmol/l/s. De glycolyse is een anaeroob proces. Dit betekent dus dat de VLAmax een waarde is voor je anaerobe energiemetabolisme, terwijl de VO2max het aerobe metabolisme reflecteert. Het voordeel aan de glycolyse tegenover het aeroob metabolisme is dat je veel sneller energie kunt produceren hiermee. Dit is vooral handig bij korte explosieve inspanningen waarbij je op korte tijd zoveel mogelijk vermogen en dus zoveel mogelijk energie moet produceren. Dan heb je baat bij een hoge VLAmax. Een goed anaeroob metabolisme zorgt wel voor een hoge aanmaak van lactaat. Als je een hoge VLAmax hebt en dus veel lactaataanmaak, dan zal je vetverbranding, anaerobe drempel en herstelvermogen dalen. Dit komt door de hogere aanmaak van lactaat bij submaximale inspanningen. Dit heeft dan ook als gevolg dat het hoogste vermogen waarop lactaataanmaak en afvoer in evenwicht zijn (de anaerobe drempel), lager zal liggen als je een hogere VLAmax hebt. Lactaat kan ook alleen maar uit koolhydraten gehaald worden, dus zal je bij een hogere VLAmax meer op koolhydraten dan op vetverbranding werken. Door beïnvloeding van je VLAmax kan je dan ook gaan sturen in welke richting je als renner evolueert. Ronderenners en Ironman triatleten gaan in de richting van 0.3mmol/l/s terwijl sprinters rond 0.7mmol/l/s zitten. Klassieke types en eendagsrenners zitten ergens tussenin.

Zowel VO2max als VLAmax beïnvloeden de andere parameters. Bemerk wel, zonder een hoge VO2max en anaerobe drempel ben je weinig met een hoge VLAmax. Je moet als renner immers eerst bij de beteren aan de meet of de finale geraken voor je kan wegknallen of sprinten voor de overwinning.

Door VLAmax krijg je meer inzicht in het verloop van de anaerobe drempel. Stijgt deze doordat de drempel zelf beter wordt, of stijgt deze door een daling in VLAmax?

maximale inspanningstest

  • Anaerobe drempel

De bepaling van de anaerobe drempel is dezelfde als bij een klassieke inspanningstest. De anaerobe drempel is ook hier het hoogste vermogen waarop lactaataanmaak en lactaatafbraak in evenwicht zijn. Ga je boven dit vermogen, dan zal zal je lactaat gaan opstapelen en zal je snel je inspanning moeten stopzetten. Bij een INSCYD test krijg je een inzicht in hoeveel lactaatopbouw je doet aan elk vermogen en kan je dus je intervallen goed structureren naar belasting en herstel. De anaerobe drempel kan worden uitgedrukt in vermogen of in percentage van VO2max. Het vermogen geeft weer aan welke belasting je kan blijven rijden. Het percentage zegt iets over je vorm, hoe hoger dit percentage, hoe korter je tegen hoogvorm zit. Verder heeft VLAmax ook een negatieve invloed op de anaerobe drempel. Hoe hoger de VLAmax, hoe meer er een negatieve impact zal zijn op de anaerobe drempel. Het samenspel tussen VO2max, VLAmax en anaerobe drempel is dan ook belangrijk om je trainingen te sturen. Deze 3 elementen geven voor het grootste deel de richting aan die je moet trainen. Ze zijn immers de prestatiebepalende factoren in een wedstrijd.

  • Fatmax

De Fatmax is de zone waarin de vetverbranding het hoogst is. Dit komt niet overeen met de vetdrempel zoals bepaald in een klassieke inspanningstest. De fatmax is immers een zone en geen exacte drempel. Je krijgt vanuit deze test een vermogenswaarde voor de fatmax (het centraal punt in deze zone) en een hoeveelheid energie die je verbrandt aan vetten per uur. Deze fatmax zone heeft ook een belang binnen het herstelvermogen. In deze zone zal je immers de grootste hoeveelheid lactaat gebruiken als brandstof. Als je snel wil herstellen, doe je dat dan ook beter in deze zone. Je kan dus aan de hand van deze drempel gaan spelen met de hoeveelheid lactaat die je na een herstelperiode over houdt om zo je trainingsprikkels aan te passen naar wat je nodig hebt.

maximale inspanningstest


  • Carbmax:

Dit geeft de intensiteit weer waarbij je evenveel koolhydraten verbrandt als je maximaal per uur zou kunnen opnemen. Dit komt overeen met een opname van 60-90g/u. Gezien 60-90g/u het maximum is dat een mens kan opnemen is dit ook de hoogst mogelijke intensiteit die je kan blijven rijden zonder leeg te lopen. Om deze intensiteit te kunnen blijven aanhouden is optimale koolhydraatinname wel noodzakelijk. Dit is immers de belangrijkste brandstof voor atleten, maar is beperkt in voorraad. Tijdens een lange inspanning moet je dit dus voldoende kunnen aanvullen. Weten hoeveel je verbrandt is hier dan ook een essentieel onderdeel van.

Met al deze elementen kan je gaan werken om je intervallen beter te structureren. Je kan exact weten hoeveel lactaat je opbouwt tijdens een interval aan welk vermogen dan ook en je kan gaan berekenen hoeveel lactaat je afbreekt tijdens het herstel. Zo kan je preciezer gaan bepalen aan welke eigenschap je wil gaan werken en wat de fysiologische weerslag is van een training op de hierboven beschreven parameters. 

*bron: powerzone


Review

Jakob Mignon, Mechelen, 4e in GF Mallorcar 312 in 2022, onderging een INSCYD testprotocol bij ons:

"Ik heb voor een INSCYD test gekozen via Personal. Sportpraktijk in Mechelen omdat deze mij enorm waardevolle inzichten geven. Onder gecontroleerde omstandigheden (deze keer in het lab onder begeleiding van een sportarts) voer je een uitdagend doch haalbaar test protocol uit waarbij de Personal coach o.a. hartslag, wattage, vetpercentage, lactaat en VO2max metingen uitvoert.

Anders dan bij een klassieke maximale inspanningstest leer je uit een INSCYD test behalve je trainingszones ook over je metabool profiel, VLaMax en FatMax.

Dit resulteert in enerzijds nieuwe inzichten over je fysieke paraatheid (sterktes en zwaktes), én geeft je vooral ook de mogelijkheid om aanpassingen in je trainingsarbeid door te voeren teneinde bepaalde aspecten te kunnen verbeteren in functie van jouw specifieke doelen.

Voor mij als 'self coached athlete' is dit enorm waardevol, maar ook een trainer met INSCYD kennis kan hier zeer gericht mee aan de slag.

Een voorbeeld van hoe ik INSCYD gebruik in de context van een wedstrijd? Mijn doelen liggen voornamelijk op Ultrafondo's en Triathlons oftewel intensieve duurinspanningen tussen de 7 en 12u. Aan de hand van mijn metabool profiel leerde INSCYD mij bijvoorbeeld precies welk vermogen ik kan leveren aan een bepaalde koolhydraatinname. Iets wat handig van pas komt wanneer je bijvoorbeeld een Ultrafondo in de Alpen voor de boeg hebt waar je gecummuleerd meer dan 9000 hoogtemeters dient te overwinnen aan wedstrijdtempo."

Heb je vragen en/of interesse in een maximale inspanningstest in Mechelen of Putte? Contacteer ons vrijblijvend of boek rechtstreeks jouw test in via de boek online knop hieronder:

INSCYD vs klassieke maximale inspanningstest

Het belang van performance training

Ontgrendel jouw potentieel als duursporter in Mechelen met performance training bij Personal. Sportpraktijk. Boek nu een gratis intakegesprek!

Lees meer

Drie voordelen van Pilates

Ontdek de voordelen van Pilates, waarom is het goed, waar let je best op?

Lees meer

Everesting Challenge Monchique

Verslag van de Everesting Challenge op Serra de Monchique (Portugal - Algarve)

23 september 2023

Lees meer

Trainingsschema marathon anders bekeken

In dit artikel tonen we hoe een echt trainingsplan op maat eruit ziet en hoe een integrale aanpak de enige doelgerichte oplossing is voor jouw trainingsschema naar de marathon of halve marathon.

Lees meer

De kracht van DNA analyse

DNA analyse is een krachtige tool die kan helpen bij het begrijpen van jouw genetische samenstelling en hoe deze van invloed kan zijn op jouw prestaties en gezondheid. In deze gids leer je hoe je jouw genetische informatie kunt gebruiken om jouw doelen te bereiken.

Lees meer

5 meest voorkomende fouten bij looptechniek verbeteren

Als je regelmatig hardloopt, is het belangrijk om je looptechniek te verbeteren om blessures te voorkomen en efficiënter te kunnen lopen. In deze praktische gids leer je de 5 meest voorkomende fouten bij het hardlopen en hoe je deze kunt aanpakken om je looptechniek te verbeteren.

11 april 2023

Lees meer

Wintertraining voor fietsers: Zo blijf je in topvorm

Wintertraining voor fietsers is essentieel om fit te blijven en de prestaties te verbeteren. optimaliseer je trainingsroutine met deze gids.

Lees meer

Testen als een prof met een maximale inspanningstest INSCYD

Het INSCYD-testprotocol is een maximale inspanningstest dat wordt gebruikt om de fysiologische kenmerken van uithoudingsatleten te evalueren. Het INSCYD-testprotocol biedt waardevolle inzichten in het metabole profiel van een atleet

Lees meer

Personal trainer kostprijs

Als je overweegt om een personal trainer in te huren, is het belangrijk om te weten wat de kosten zijn en wat je kunt verwachten. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de prijzen van personal trainers en hoe je de beste keuze kunt maken voor jouw budget en doelen.

Lees meer

Personal coaching Mechelen: 7 tips voor de gepaste coach te vinden

Op zoek naar een personal coach in Mechelen? Deze gids helpt u bij het selecteren van de juiste coach voor uw behoeften en doelen. Neem de eerste stap vandaag nog om je doelstelling te behalen.

Lees meer

Hoe houd ik mijn doelen vol?

verhoog je slaagkansen met deze 5 gouden tips

Lees meer

Mechelaar neemt deel aan epische RUN ICELAND race

Peter D.R loopt op 5 dagen 110km

Lees meer

Wat is calisthenics

Waar is het goed voor en kan ik het ook?

Lees meer

Wil jij een strakkere buik?

Ontdek onze TOP 5 oefeningen

Lees meer

Reps en sets

Hoeveel moet ik doen om mijn doel te behalen?

Lees meer

Project Leuven Centraal

Personal. werkt mee aan een integratieplan in de Leuvense gevangenis.

Lees meer

Een lopersknie oplossen in 1, 2, 3

Zo geraak je verlost of voorkom je een lopersknie

Lees meer

Verslag Everesting Challenge

26x Coll de Rates voor het goede doel. Sebert Penen (co-founder) deelt zijn ervaring met jou.

Lees meer

4 redenen waarom je pull ups zou moeten doen

Lees meer

5 redenen waarom werken met een personal coach de moeite waard is

Lees meer

Do's en don'ts bij inspanningstesten

Waarom en wanneer doe je best een inspanningstest? We geven je de beste tips mee.

Lees meer

Meer dan 1 Belg op de 3 komt bij tijdens de lockdown

Uit een enquête die werd afgenomen bij 1000 Belgen blijkt dat maar liefst 35% van de bevraagden is bijgekomen tijdens de lockdown.

Lees meer

Startgids: Waarom krachttraining voor fietsers?

Simpele krachttraining kan heel wat negatieve effecten van langdurig in het zadel zitten verhelpen. Hier zijn alvast enkele nuttige tips om de winterperiode in te gaan.

Lees meer

Haal meer uit jouw app met Personal. PRO !

Activeer Personal. PRO en krijg in jouw applicatie toegang tot een compleet kant-en-klare online oplossing voor thuis: een uitgebreide database met trainingsplannen, mindfulness apps, livestream workouts, challenges, voedingsplannen en nog veel meer!

Lees meer

Train je rijk!

Personal. introduceert met PBC (Personal. Benefit Coins) zijn eigen virtuele munt. Klanten bij Personal. kunnen coins verdienen en opsparen om uiteindelijk extra diensten aan te kopen.

Lees meer

'Zeker Sporten' maakt je sportambitie waar

De 24u/24u verzekering voor sport binnen en buiten onze praktijk.

Lees meer

Ingeschreven voor een loopevenement? Tref de nodige voorbereidingen!

Hoe bereid ik me best voor op een loopevenement zoals de Antwerp 10 miles?

Lees meer

Het belang van een fietspositie op maat

Heb je klachten op de fiets? Dan is dit niet normaal. Lees hier meer over het optimaliseren van jouw fietspositie.

Lees meer

Een burn-out door je sportapp

Beginnende sporters branden zich meer en meer op door het gebruik van sportapps. De technologie schiet vaak tekort als het aankomt op persoonlijk advies.

Lees meer

Streetstepper: getest en goedgekeurd!

Lopen zonder impact en tal van gezondheidsvoordelen? Wij gingen de test aan voor jullie!

Lees meer

Zin en onzin bij training met hartslag

Over trainen met hartslag wordt veel geschreven en beweerd. Is het wenselijk of onnodig... en wat houden de verschillende trainingszones in? In a nutshell...

Lees meer

Sports in Business: Cargill Europe Team Event

Topexecutives van Cargill, marktleider in productie van voedingsmiddeleningrediënten beleefden op 10/06 een uitzonderlijke sportieve break in Mechelen.

Lees meer

Equi-training: The horse an athlete, the rider an athlete

Het eerste integrale begeleidingscentrum voor paard en ruiter in België.

Lees meer

Core-stability training voor een beter golfspel?

Golf is hot! Maar wist je dat je door de juiste core-stability oefeningen jouw eigen prestatieniveau kan verhogen?

Lees meer

Giftrunners: Het online platform dat je beloont bij het fit worden.

Verdien unieke kortingen, gratis producten en topvoordelen als je je sportieve doelen behaalt.

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x