Een burn-out door je sportapp

De aanleiding voor dit blogartikel stond te lezen in de krant van maandag 27/04/2015 (zie afbeelding). Waarin sportpsycholoog Jef Brouwers waarschuwt voor de valkuilen bij het gebruik van smartphoneapplicaties en dit vooral bij beginnende sporters of amateursporters.

"Ze jagen competitieve amateurs meer en meer in het rood en kunnen zelfs burn-outs verzoorzaken", aldus Jef Brouwers. Lees gerust eerst het artikel door, dan ben je al mee met de problematiek.

 

 

Wij zijn er ook van overtuigd dat apps niet meer zijn weg te denken (30.000 verschillende apps in de categorie gezondheid en fitness in de App store), hoewel de vele kritiek die ze krijgen uit de hoek van de gezondheidsexperten. Wat we wel kunnen doen is mensen zoveel mogelijk sensibiliseren rond de risico's bij het gebruik van zulke apps en het nut van (bijkomend) persoonlijk advies benadrukken. Want zo snel ze voor ons op de smartphone beschikbaar zijn, zo snel kan je ook opgebrand geraken.. citius altius fortius mag hier niet de bovenhand nemen op het gezond verstand.

Want ook wij als coaches komen mensen tegen als Jef Brouwers die zich hebben gewaagd aan het gebruik van de sportapp en halfweg hun trainingsproces moeten halt houden door blessures. In deze problematiek moet je steeds goed twee zaken voor ogen houden:

  1. Apps maken gewoonlijk gebruik van standaard trainingsschema's opgemaakt volgens profielen van 1000-tal sporters. Aan de hand van deze profielen te analyseren bekomt men dan een aantal inschalingsniveau's, bvb: beginner, gevorderde en expert. Dus als zo'n app op de proppen komt met slogans als "jouw persoonlijke looppartner" of "persoonlijke trainingsschema's" moet je toch al eens twee keer nadenken.
  2. Een app gaat niet zeggen wanneer je kalmer aan moet doen bij tekenen van overbelasting en vermoeidheid. Het "standaard" trainingsschema past zich natuurlijk ook niet na een periode van stilzitten (door werk, vakantie, ...) of wanneer de eerste tekenen van blessures de kop opsteken.

Dit zijn twee voornamelijke struikelblokken en twee zaken die we steeds ook vertellen tegen mensen die ons advies vragen omtrent deze sportapps.

 

Een bijkomend fenomeen is het sharen van jouw sportieve prestaties die de app minitieus heeft opgevolgd. Zoals ook in het artikel staat aangegeven geloven wij ook dat het delen van prestaties op social media voor een bijkomende druk zorgt. Je wil sneller, langer, beter dan de keren ervoor doen. Je kan jezelf geen slechtere tijd permiteren na velroop van tijd.. niet tegenover jezelf en niet tegenover je connecties. Je wil jezelf meten met anderen... en als je ziet dat jouw vriend of collega beter doet tijdens zijn voorbereiding dan wil je hem of haar ook bijbenen... perfect normaal "kuddegedrag". Peer pressure zorgt ervoor dat we ons op dat moment gaan opbranden.

 

Je zal ons wel niet horen zeggen dat apps over het algemeen slecht zijn... het heeft kennelijk ook veel mensen aan het sporten gezet en die erdoor nu 5 of 10km lopen. Maar er zijn ook heel wat mensen die zich eraan hebben gewaagd en in de lappenmand terechtkomen, dat kunnen we niet langer ontkennen. 

Gebruik apps gerust, maar doe het vanuit het juiste perspectief. Daarbij kan persoonlijk advies bij een bewegingscoach wel helpen. Een bewegingscoach leert je de verschillende trainingsvormen en trainingszones aan of helpt je bij het correct uitvoeren van krachtoefeningen. Hij of zij helpt je de gegevens uit een app te analyseren zodat je veilig verder kan sharen, liken en tracken.

 

Want laat het ons voor goed en altijd in de mond nemen... Apps zorgen niet voor raad op maat!

 

Sebert Penen - Bewegingscoach / Performance trainer My Personal Coach - Mechelen

Een burn-out door je sportapp

Het belang van performance training

Ontgrendel jouw potentieel als duursporter in Mechelen met performance training bij Personal. Sportpraktijk. Boek nu een gratis intakegesprek!

Lees meer

Drie voordelen van Pilates

Ontdek de voordelen van Pilates, waarom is het goed, waar let je best op?

Lees meer

Everesting Challenge Monchique

Verslag van de Everesting Challenge op Serra de Monchique (Portugal - Algarve)

23 september 2023

Lees meer

Trainingsschema marathon anders bekeken

In dit artikel tonen we hoe een echt trainingsplan op maat eruit ziet en hoe een integrale aanpak de enige doelgerichte oplossing is voor jouw trainingsschema naar de marathon of halve marathon.

Lees meer

De kracht van DNA analyse

DNA analyse is een krachtige tool die kan helpen bij het begrijpen van jouw genetische samenstelling en hoe deze van invloed kan zijn op jouw prestaties en gezondheid. In deze gids leer je hoe je jouw genetische informatie kunt gebruiken om jouw doelen te bereiken.

Lees meer

5 meest voorkomende fouten bij looptechniek verbeteren

Als je regelmatig hardloopt, is het belangrijk om je looptechniek te verbeteren om blessures te voorkomen en efficiënter te kunnen lopen. In deze praktische gids leer je de 5 meest voorkomende fouten bij het hardlopen en hoe je deze kunt aanpakken om je looptechniek te verbeteren.

11 april 2023

Lees meer

Wintertraining voor fietsers: Zo blijf je in topvorm

Wintertraining voor fietsers is essentieel om fit te blijven en de prestaties te verbeteren. optimaliseer je trainingsroutine met deze gids.

Lees meer

Testen als een prof met een maximale inspanningstest INSCYD

Het INSCYD-testprotocol is een maximale inspanningstest dat wordt gebruikt om de fysiologische kenmerken van uithoudingsatleten te evalueren. Het INSCYD-testprotocol biedt waardevolle inzichten in het metabole profiel van een atleet

Lees meer

INSCYD vs klassieke maximale inspanningstest

Deze testen zijn ontworpen door Sebastian Weber die expertise heeft opgedaan bij Tony Martin, Peter Sagan, … Ze worden momenteel al door veel profploegen gebruikt en Belgian cycling.

Lees meer

Personal trainer kostprijs

Als je overweegt om een personal trainer in te huren, is het belangrijk om te weten wat de kosten zijn en wat je kunt verwachten. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de prijzen van personal trainers en hoe je de beste keuze kunt maken voor jouw budget en doelen.

Lees meer

Personal coaching Mechelen: 7 tips voor de gepaste coach te vinden

Op zoek naar een personal coach in Mechelen? Deze gids helpt u bij het selecteren van de juiste coach voor uw behoeften en doelen. Neem de eerste stap vandaag nog om je doelstelling te behalen.

Lees meer

Hoe houd ik mijn doelen vol?

verhoog je slaagkansen met deze 5 gouden tips

Lees meer

Mechelaar neemt deel aan epische RUN ICELAND race

Peter D.R loopt op 5 dagen 110km

Lees meer

Wat is calisthenics

Waar is het goed voor en kan ik het ook?

Lees meer

Wil jij een strakkere buik?

Ontdek onze TOP 5 oefeningen

Lees meer

Reps en sets

Hoeveel moet ik doen om mijn doel te behalen?

Lees meer

Project Leuven Centraal

Personal. werkt mee aan een integratieplan in de Leuvense gevangenis.

Lees meer

Een lopersknie oplossen in 1, 2, 3

Zo geraak je verlost of voorkom je een lopersknie

Lees meer

Verslag Everesting Challenge

26x Coll de Rates voor het goede doel. Sebert Penen (co-founder) deelt zijn ervaring met jou.

Lees meer

4 redenen waarom je pull ups zou moeten doen

Lees meer

5 redenen waarom werken met een personal coach de moeite waard is

Lees meer

Do's en don'ts bij inspanningstesten

Waarom en wanneer doe je best een inspanningstest? We geven je de beste tips mee.

Lees meer

Meer dan 1 Belg op de 3 komt bij tijdens de lockdown

Uit een enquête die werd afgenomen bij 1000 Belgen blijkt dat maar liefst 35% van de bevraagden is bijgekomen tijdens de lockdown.

Lees meer

Startgids: Waarom krachttraining voor fietsers?

Simpele krachttraining kan heel wat negatieve effecten van langdurig in het zadel zitten verhelpen. Hier zijn alvast enkele nuttige tips om de winterperiode in te gaan.

Lees meer

Haal meer uit jouw app met Personal. PRO !

Activeer Personal. PRO en krijg in jouw applicatie toegang tot een compleet kant-en-klare online oplossing voor thuis: een uitgebreide database met trainingsplannen, mindfulness apps, livestream workouts, challenges, voedingsplannen en nog veel meer!

Lees meer

Train je rijk!

Personal. introduceert met PBC (Personal. Benefit Coins) zijn eigen virtuele munt. Klanten bij Personal. kunnen coins verdienen en opsparen om uiteindelijk extra diensten aan te kopen.

Lees meer

'Zeker Sporten' maakt je sportambitie waar

De 24u/24u verzekering voor sport binnen en buiten onze praktijk.

Lees meer

Ingeschreven voor een loopevenement? Tref de nodige voorbereidingen!

Hoe bereid ik me best voor op een loopevenement zoals de Antwerp 10 miles?

Lees meer

Het belang van een fietspositie op maat

Heb je klachten op de fiets? Dan is dit niet normaal. Lees hier meer over het optimaliseren van jouw fietspositie.

Lees meer

Streetstepper: getest en goedgekeurd!

Lopen zonder impact en tal van gezondheidsvoordelen? Wij gingen de test aan voor jullie!

Lees meer

Zin en onzin bij training met hartslag

Over trainen met hartslag wordt veel geschreven en beweerd. Is het wenselijk of onnodig... en wat houden de verschillende trainingszones in? In a nutshell...

Lees meer

Sports in Business: Cargill Europe Team Event

Topexecutives van Cargill, marktleider in productie van voedingsmiddeleningrediënten beleefden op 10/06 een uitzonderlijke sportieve break in Mechelen.

Lees meer

Equi-training: The horse an athlete, the rider an athlete

Het eerste integrale begeleidingscentrum voor paard en ruiter in België.

Lees meer

Core-stability training voor een beter golfspel?

Golf is hot! Maar wist je dat je door de juiste core-stability oefeningen jouw eigen prestatieniveau kan verhogen?

Lees meer

Giftrunners: Het online platform dat je beloont bij het fit worden.

Verdien unieke kortingen, gratis producten en topvoordelen als je je sportieve doelen behaalt.

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x