23 september 2023

Everesting Challenge Monchique

Everesting Challenge: Fietsen voor waterschaarste op de Serra de Monchique

Op zondag 17 september 2023 werd Monchique, Portugal, het toneel van een epische uitdaging die de grenzen van uithoudings- en doorzettingsvermogen opzocht: de Everesting Challenge van Sebert Penen. Deze meeslepende fietstocht op de Serra de Monchique was niet alleen een persoonlijke triomf voor Sebert, maar ook een gelegenheid om de adembenemende schoonheid van de Algarve te benadrukken als fietsregio en aandacht te vragen voor een cruciaal regionaal probleem: het watertekort als gevolg van bosbranden.

De plannen voor deze Everesting challenge werden in juli gesmeed samen met Lee Eaton, eigenaar van Velochique. De fietsbar aan de voet van Serra de Monchique waar je fietsen kan huren om de regio te ontdekken (zowel mechanisch als elektrische fietsen) en kan genieten van de after-ride met heerlijke koffie of een maaltijd.

De Everesting Challenge: Een Ultieme Uitdaging

Voor degenen die niet bekend zijn met de Everesting Challenge op de fiets, is het belangrijk om te begrijpen dat dit veel meer is dan zomaar een lange fietstocht. De Everesting Challenge is een extreme proef waarbij fietsers worden uitgedaagd om op één strava segment (met hoogtemeters) in één enkele rit dezelfde hoogtemeters te overwinnen als de Mount Everest, dat wil zeggen, 8.848 meter. Dit betekent dat fietsers herhaaldelijk een heuvel of berg moeten beklimmen tot ze dit duizelingwekkende hoogteverschil bereiken.

Het vergt niet alleen fysieke kracht, maar vooral mentale veerkracht en doorzettingsvermogen. Fietsers moeten hun grenzen verleggen en vaak uren, zo niet de hele dag, in het zadel doorbrengen. Het is een test van uithoudingsvermogen en vastberadenheid die fietsers wereldwijd aantrekt, omdat het de ultieme prestatie vertegenwoordigt binnen de fietsgemeenschap. Sebert was toe aan zijn tweede Everesting Challenge. In april 2022 vervolledigde hij zijn eerste Everesting challenge op Coll de rates in regio Calpe (Spanje). De Everesting Challenge op de Serra de Monchique is een inspirerend voorbeeld van wat mogelijk is wanneer passie, toewijding en de liefde voor fietsen samenkomen in een ongelooflijke prestatie.

Quizvraag

Alvorens verder te gaan met dit verhaal een kleine quizvraag: hoeveel Kcal denk je dat Sebert heeft verbrand tijdens zijn Everesting challenge in Portugal? Het antwoord ontdek je later... ;) 

Het Masterplan

De calculator op everesting.cc had uitgerekend dat Sebert Penen maar liefst 20 keer de Serra de Monchique moest beklimmen om zijn epische doel te bereiken. Met een gepland vertrek om 6 uur 's ochtends vanuit de gastvrije uitvalsbasis van Velochique cycling bar, werd de dag zorgvuldig gepland om Sebert de beste kansen te bieden voor succes. De weersvoorspellingen waren dan ook optimaal: zon en 22° C. Lee Eaton en zijn team van Velochique stonden van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat paraat om Sebert bij elke stap te ondersteunen. Ze hadden niet alleen een heerlijke lunch en snacks voorbereid om zijn energie op peil te houden, maar ze hadden ook een ervaren mechanieker ter beschikking gesteld om eventuele fietsproblemen snel op te lossen. Bovendien hadden ze extra kledij en uitrusting bij de hand voor het geval het weer zou omslaan. De onvoorwaardelijke steun van Velochique maakte deze epische uitdaging mogelijk en benadrukte de kracht van gemeenschap en samenwerking binnen de fietswereld.

Everesting challenge

Een Vlotte Start

De ochtend van de Everesting Challenge begon veelbelovend voor Sebert Penen en zijn team. Terwijl de zon opkwam boven de Serra de Monchique, begon Sebert zijn uitdaging om 6 uur 's ochtends. De eerste paar beklimmingen gingen vlot en gestaag. Tegen lunchtijd was Sebert al halfweg

Everesting challenge

De Lunchpauze: Op naar de kaap van 10.000 hoogtemeters

Door het hoge tempo in de voormiddag bevond Sebert zich al halfweg tijdens de lunchpauze. Het was op dit moment dat de verwachtingen stegen. Als het weer zo zou blijven en Sebert hetzelfde tempo kon aanhouden, zou hij naar verwachting zijn doel al bereiken rond 20u00. Indien je dan nog 2 beklimmingen meer zou doen behaal je het ultieme doel van 10.000 hoogtemeters. Dit werd opeens ook een haalbare kaart...

Everesting challenge

De Onverwachte Wending

De Algarve staat bekend om zijn mediterrane klimaat en heldere luchten, maar in de namiddag van de Everesting Challenge namen de omstandigheden een onverwachte wending. Regenwolken verzamelden zich boven de Serra de Monchique en de wind stak feller op, waardoor de tocht veel zwaarder werd dan iemand had verwacht. Alsof men Sebert bewust mentaal en fysiek wilden testen.

Sebert, vastberaden en onverstoorbaar (uhm...dacht wel 10x om af te stappen :)) weigerde toe te geven aan de elementen. Hij zette zijn tocht voort door weer en wind, terwijl zijn team bij Velochique fietsbar vol spanning toekeken en Sebert bijstonden waar nodig. 

Triomf anyway

Ondanks de weersomstandigheden die de tocht veel langer hadden gemaakt dan verwacht, slaagde Sebert erin zijn doel te bereiken tegen 22u40 's avonds. Het was een persoonlijke en team triomf die de immense vastberadenheid van een eenzame fietser benadrukte.

Tegen de tijd dat Sebert de top bereikte, was hij volledig uitgeput en onderkoeld. Zijn kleren doorweekt, nat tot op het bot en zijn energiereserves tot een minimum gereduceerd. Het is moeilijk te bevatten hoeveel fysieke en mentale kracht er nodig was om de laatste beklimmingen te voltooien onder deze veeleisende omstandigheden.

Gelukkig stonden Sebert's vrouw Lara en schoonbroer Brecht Nerinckx luidkeels aan te moedigen op de top. Hun steun en aanmoediging waren een bron van inspiratie en moed voor Sebert, en het gaf hem de kracht om door te gaan, zelfs toen de omstandigheden allesbehalve ideaal waren.

De finish van de Everesting Challenge op de Serra de Monchique was niet alleen een persoonlijke overwinning voor Sebert Penen, maar ook een herinnering aan de kracht van familie en gemeenschap in het aangezicht van extreme uitdagingen. Het was een moment dat de vastberadenheid en de geest van doorzettingsvermogen vierde, en het benadrukte de ongelooflijke prestaties die mogelijk zijn wanneer mensen hun grenzen verleggen en samenwerken voor een gemeenschappelijk doel.

Everesting challenge

Velochique Fietsbar: Het Hart van de Gemeenschap

De steun en betrokkenheid van Lee Eaton, de eigenaar van Velochique fietsbar, en zijn toegewijde team waren van onschatbare waarde tijdens deze uitdaging. Velochique fietsbar is niet alleen een plek waar fietsers samenkomen, maar ook een centrum van gemeenschapszin en passie voor fietsen. Hun betrokkenheid bij de Everesting Challenge benadrukt de sterke fietscultuur in de Algarve. 

Bij Velochique kan je terecht voor fietsverhuur: zowel race-, MTB- als elektrische fietsen. De koffie is er van uitstekende kwaliteit en je kan er genieten van een heerlijke hap 's middags en 's avonds. op woensdagen en zaterdag kan je aansluiten bij hun social rides om de regio te leren kennen per fiets. En in de weekends is Velochique de place to be om te ontspannen met live optredens en een heerlijk drankje.

Everesting challenge

Het Belang van Water en Bosbranden in de Algarve

Terwijl Sebert Penen zijn Everesting Challenge volbracht, kon men niet om het belang van water in de regio heen. De Algarve heeft de afgelopen jaren te kampen gehad met ernstige watertekorten, grotendeels als gevolg van verwoestende bosbranden. Deze branden hebben niet alleen ecosystemen beschadigd, maar ook de toegang tot schoon water bedreigd.

Sebert's prestatie op de Serra de Monchique fungeert als een symbool van veerkracht en vastberadenheid in het licht van de uitdagingen waarmee de regio wordt geconfronteerd. Zijn Everesting Challenge roept op tot meer bewustwording en actie om de Algarve te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering en bosbranden.

De Algarve: Een Fietsparadijs

Naast het benadrukken van de uitdagingen waarmee de regio wordt geconfronteerd, is Sebert's Everesting Challenge ook een gelegenheid om de Algarve te promoten als een aantrekkelijke bestemming voor fietsers. Met zijn prachtige landschappen, uitdagende bergwegen en gastvrije fietsgemeenschap, biedt de Algarve een unieke en onvergetelijke ervaring voor elke fietser. De wegen zijn er van uitstekende kwaliteit, alsook de fietsen die je er kan huren. Je kan er zowel vlak rijden als gaan klimmen. Je bent direct van zeeniveau naar 1000m en terug als je wil in een tocht van 100km. 

Populaire fietsbestemmingen als Spanje zijn in feite qua omgeving en wegen gelijkaardig. Het enige verschil is dat het in de Algarve veel kalmer is op de baan :).

In de nasleep van deze epische prestatie, hopen we dat meer mensen de schoonheid van de Algarve zullen ontdekken en zich bewust worden van de noodzaak om deze prachtige regio te beschermen.

Sebert Penen's Everesting Challenge op de Serra de Monchique was meer dan alleen een fietsuitdaging; het was een krachtige boodschap van vastberadenheid, gemeenschapszin en milieubewustzijn. Het is een verhaal dat fietsers overal ter wereld zal inspireren en de aandacht zal vestigen op de schatten en uitdagingen van de Algarve.

11.370 Kcal

Dat is de hoeveelheid Kcal dat Sebert verbrandde tijdens zijn uitdaging. Onmogelijk om dit te eten tijdens de rit. Een paar equivalenten op een rij om je een idee te geven:

  • 100 pintjes 33cl (113kcal)
  • 21,5 Big mac's (525kcal)
  • 120 aardappelen rauw (88kcal)

Wil je meer weten over deze challenge? Of heb je zelf gericht advies nodig op vlak van een sportieve uitdaging of sportvoeding? Neem dan vrijblijvend contact op met ons team.

Everesting challenge


Heb je zelf een ultiem sportief doel voor ogen en wil je hier professioneel voor bijgestaan worden?


Whoop gebruikersgids: "track metrics that matter"

Ontdek Whoop, de fitness tracker die enkel metrics volgt die erom doen. Krijg inzicht in je fysieke activiteit, slaap en herstel.

Het belang van performance training

Ontgrendel jouw potentieel als duursporter in Mechelen met performance training bij Personal. Sportpraktijk. Boek nu een gratis intakegesprek!

Drie voordelen van Pilates

Ontdek de voordelen van Pilates, waarom is het goed, waar let je best op?

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x