Looptechniek verbeteren in Mechelen: Ontdek de 5 meest voorkomende fouten. 

Als je regelmatig hardloopt, is je looptechniek verbeteren essentieel om blessures te voorkomen en efficiënter te kunnen lopen. In deze praktische gids leer je de 5 meest voorkomende fouten bij het hardlopen en hoe je deze kunt aanpakken om je looptechniek te verbeteren.

Heb je hier vragen over of wil je een loopanalyse laten afnemen door onze running specialisten? Kom dan gerust langs in onze Sportpraktijk in Mechelen of Putte. Wij helpen je graag verder met gerichte tips en oefeningen. 

1. Looptechniek verbeteren vs overstriding

Overstriding is een veelvoorkomende fout bij hardlopers waarbij de voet te ver voor het lichaam wordt geplaatst tijdens het landen. Dit kan leiden tot overbelasting van de knieën en enkels, en kan uiteindelijk leiden tot blessures. 

Hoe kan je jouw looptechniek verbeteren? Overstriding kan je tegengaan door:

 • Je voeten onder je lichaam te houden en je paslengte te verkorten.
 • Leren lopen vanuit een voorwaartsevenwichtsverlies

2. Looptechniek verbeteren vs hiel landing

Een andere veelvoorkomende fout bij hardlopers is het landen op de hiel. Dit kan leiden tot overbelasting van de knieën en enkels, en kan uiteindelijk leiden tot scheenbeenvliesontsteking, ITB frictie syndroom en andere loopspecifieke blessures. 

Hoe kan je jouw looptechniek verbeteren? Hiel landing kan je tegengaan door:

 • Landen op je middenvoet of de bal van je voet. Dit zal je helpen om de schok van het landen te absorberen en je lichaam in een betere positie te brengen voor de volgende stap. 
 • Je kan dit faciliteren door te lopen vanuit een voorwaarts evenwichtsverlies en een hoge knie inzet voorafgaand aan de landing.

Het kan even wennen zijn om je looptechniek aan te passen, maar het zal uiteindelijk leiden tot een efficiëntere en veiligere loopervaring.

Looptechniek verbeteren

3. Looptechniek verbeteren vs passieve lichaamshouding

Een veelvoorkomende fout in de looptechniek is een passieve lichaamshouding. Dit betekent dat je je lichaam niet actief gebruikt tijdens het hardlopen en dat je lichaamszwaartepunt grote schommelingen maakt. Dit kan leiden tot vermoeidheid en blessures, omdat je spieren niet optimaal worden gebruikt. 

Hoe kan je jouw looptechniek verbeteren? Een passieve lichaamshouding kan je oplossen door:

 • Doe geregeld core oefeningen voor lopers
 • Houd je lichaamszwaartepunt hoog door het gebruik van loontechnische cues (helium ballonnen achter de oren) 
 • Gebruik een actieve arm beweging voor een goede controle-rotatie beweging in de romp tov de benen.

looptechniek verbeteren

4. Looptechniek verbeteren vs stram bovenlichaam

Een veelvoorkomende fout in de looptechniek is een stram bovenlichaam. Dit betekent dat je je schouders te hoog optrekt en je armen te stijf houdt tijdens het hardlopen. Dit kan leiden tot spanning in je nek en schouders, en kan ook je ademhaling belemmeren. 

Hoe kan je jouw looptechniek verbeteren? Een stram bovenlichaam kan je tegengaan door:

 • Je schouders ontspannen te houden en je armen losjes te laten zwaaien langs je lichaam. Dit zal je helpen om meer ontspannen te lopen en je ademhaling te verbeteren.
 • Doe geregeld aan fascia release technieken om de spanning in romp en rug af te laten nemen
 • Doe aan core oefeningen om de extra mobiliteit om te zetten in stabiliteit. 

5. Looptechniek verbeteren vs inefficiënte armbeweging

Een andere veelvoorkomende fout in de looptechniek is een inefficiënte armbeweging. Dit kan betekenen dat je je armen te hoog optrekt, te ver naar voren zwaait, of dat je je handen te strak balt. Dit kan leiden tot vermoeidheid in je armen en schouders, en kan ook je loopstijl verstoren.

Hoe kan je jouw looptechniek verbeteren? Een inefficiënte armbeweging kan je verbeteren door:

 • Je armen in een hoek van ongeveer 90 graden te houden en ze ontspannen te laten zwaaien langs je lichaam. 
 • Zorg ervoor dat je je handen losjes houdt en dat je je ellebogen niet te ver naar buiten beweegt. Dit zal je helpen om een efficiëntere en meer ontspannen loopstijl te ontwikkelen.


Meer weten over looptechniek verbeteren in Mechelen of Putte?

Onze loopexperten binnen het team staan steeds klaar om je te helpen. Je kan in onze sportpraktijk te Mechelen of Putte op verschillende manieren je looptechniek verbeteren. 


Je looptechniek verbeteren in Mechelen of Putte? Dan kan! Neem vrijblijvend contact met ons op of plan een loopanalyse in onze praktijk te Mechelen of Putte.

Personal. Sportpraktijk maakt voor haar loopanalyses gebruik van de Runeasi technologie. Trotse partner sinds 2020:

looptechniek verbeteren

looptechniek verbeteren

looptechniek verbeteren


Whoop gebruikersgids: "track metrics that matter"

Ontdek Whoop, de fitness tracker die enkel metrics volgt die erom doen. Krijg inzicht in je fysieke activiteit, slaap en herstel.

Het belang van performance training

Ontgrendel jouw potentieel als duursporter in Mechelen met performance training bij Personal. Sportpraktijk. Boek nu een gratis intakegesprek!

Drie voordelen van Pilates

Ontdek de voordelen van Pilates, waarom is het goed, waar let je best op?

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x