Core-stability training voor een beter golfspel?

Golf is de laatste jaren een hot item geworden. Het succes is volgens ons enerzijds te wijten aan de recente successen van Nicolas Colsaerts en anderzijds de golf in business trend. Voeg daarbij een sterke mediatisering en het mondiale karakter van de sport en je bekomt een synergetisch effect.

 

De eerste profilering van de golfsport zag je in het zakenleven. Golf diende als een soort ontspanning waarbij de zakenrelaties onderhouden konden worden. Bedrijven gebruiken de sport als middel voor het bedrijfsimago of om PR incentives op poten te zetten. 

 

We zien vooral een opmars bij de recreatieve sporter de laatste jaren. Mede dankzij de hierboven vermelde ontwikkelingen is golf doorgedrongen, net als hockey, tot bredere lagen van de bevolking. Golf is hot!

 

Het afspiegelen ten opzichte van de wereldsterren is dan ook niet veraf. Wat maakt nu dat een Tiger Woods zo'n topgolfer is? Simpel, hij is fit! Maar op alle vlakken. Een golfspeler is een compleet atleet. Ook al speelt techniek een voorname rol in het bepalen van het spelersniveau... het fysieke mag toch niet onderschat worden. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een integratie van de juiste core-stability oefeningen in het trainingsschema een verhoging veroorzaakt van het individueel prestatieniveau. De verhoging van het prestatieniveau is vooral bepaald door een hogere club snelheid en accuraatheid van de slagen.

 

Gommaer D'Hulst, van de Exercise Physiology Research Group, KU Leuven, poste een blogartikel over dit thema. Zijn publicatie hebben we netjes voor jou hieronder nagelaten.

 

Wil je de positieve effecten merken van core-stability training op jouw speelniveau? My Personal Coach - Mechelen biedt sportspecifieke trainingsbegeleiding met het oog op het verbeteren van het individueel prestatieniveau. Stuur ons een mailtje voor meer informatie of bezoek onze website.

 

---

 

Bron:

http://www.bakala-academy.com/nieuws/wetenschappelijke-blog/sterkere-spieren-voor-een-beter-golfspel/

 

G. D'Hulst, Exercise Physiology Research Group, KU Leuven

 

Is Tiger Woods een sprinter, een roeier of speelt hij golf? Moeilijk te beantwoorden vraag voor iemand die de man niet zou kennen. Als je de top 20 van beste professionele golfspelers bekijkt (www.owgr.com), wordt het duidelijk dat dit enkel fitte en sterke atleten zijn, een totaal anders beeld dan bv. 25 jaar geleden. Waar komt deze interesse voor ‘fitness voor golf’ vandaan? Waarom worden de topspelers sterkere en betere atleten? En waarom zijn core-stability oefeningen, of oefeningen ter versteviging van interne rompmusculatuur, belangrijke ingrediënten geworden in het dagelijks schema van elite spelers? Het antwoord ligt voor de hand: onderzoek toont aan dat een goede lichaamsstabiliteit leidt tot meer kracht en snelheid in de golfswing.

 

In een recente studie zijn de effecten van core-stability oefeningen op prestatie bepalende parameters uit het golfspel onderzocht (Weston et al. 2013). Zesendertig (Hcp: 11.2) golfers werden ad random toegewezen aan twee experimentele groepen. Een groep fungeerde als controle groep, die geen oefeningen deden (n = 18, CTL), en een andere groep voerde een 3-tal keer per week core-stability oefeningen uit (n = 18, CSE). De oefeningen bestonden uit: double-leg squat, bent-leg curl up, superman, supine bridge, prone bridge, quadruped, lunge, en side bridge, en werden gedurende 8 weken uitgevoerd (zie foto’s onderaan artikel). Zowel voor als na de 8 weken training, werden de golfers getest op de oefenfaciliteiten van een lokale Engelse golfclub. Enkele belangrijke prestatie bepalende factoren in het golfspel werden gemeten met behulp van een Vector Pro Launch monitor; club snelheid, backspin, zijspin, en ook de variatie op deze parameters bij het slaan van 10 golfballen op rij. Resultaten toonden aan dat bij lage golf handicap de club snelheid hoog was (en omgekeerd, r = -0,61). Verder, en nu wordt het interessant, was er een klein positief effect van de core-stability oefeningen op club snelheid en een kleine tot matige verlaging van de variabiliteit tussen de slagen van club snelheid en backspin. Dit toont duidelijk aan dat deze vorm van ‘fitness’ positief kan zijn voor uw prestaties op het golfterrein. Dit grotendeels omwille van de verhoging van clubhoofd snelheid, wat positief gerelateerd is aan golf handicap.

 

Dus de take-home boodschap luidt hier: core-stability training mee opnemen in het trainingsprogramma, maakt van jou een betere golfer, vooral door de verhoging van club snelheid en accuraatheid van de slagen.

 

Lees meer:

Weston, M., Coleman, N. J. & Spears, I. R. 2013. The effect of isolated core training on

selected measures of golf swing performance. Med.Sci.Sports Exerc. 45, 2292-2297.


Whoop gebruikersgids: "track metrics that matter"

Ontdek Whoop, de fitness tracker die enkel metrics volgt die erom doen. Krijg inzicht in je fysieke activiteit, slaap en herstel.

Het belang van performance training

Ontgrendel jouw potentieel als duursporter in Mechelen met performance training bij Personal. Sportpraktijk. Boek nu een gratis intakegesprek!

Drie voordelen van Pilates

Ontdek de voordelen van Pilates, waarom is het goed, waar let je best op?

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x