Binnenkort komen we in de eindejaar periode met de eindeloze ‘goede voornemens’. 

Hoeveel van jouw voornemens blijven een maand later nog hangen? 

Hieronder 5 tips om je goede voornemens of stappen richting een gezonde levensstijl vol te houden. Tijd voor een oplossing op lange termijn! 

TIP 1 : Haalbare en meetbare einddoelen met short wins. 

Probeer te zorgen dat je duidelijke, haalbare en meetbare doelen kiest. Hierbij kan het SMART principe helpen (Specifiek, meetbaar, acceptabel/aanvaardbaar, Realistisch, tijdsgebonden)

Vb.: ‘In 2022 wil ik meer conditie en fitter zijn’ = voorbeeld van een doel dat je niet kan meten en is niet duidelijk afgebakend. (met als gevolg dat je snel motivatie verliest) 

Vb.: ‘Eind februari wil ik in staat zijn om elke dag 10 000 stappen te zetten en 2x per week 5km te lopen.  

Op deze manier weet je specifiek naar wat je streeft. Let op dat je doel voor jezelf haalbaar is: Kan ik met m’n huidige levensstijl dat doel bereiken? Kan ik aanpassingen doen? Ben ik toegewijd aan mijn doel? 

Je einddoel kan iets zijn wat je niet perse kan verwezenlijken op korte termijn, daarom is het belangrijk om tussendoelen in te plannen die je helpen naar je einddoel (=short wins). 

Vb.: ‘ik zorg ervoor dat ik een toestel heb waarmee ik mijn stappen kan tracken’

OF 

Ik start met een personal trainer om me te begeleiden in het proces. Je eerste training met een PT is al meteen een short win. ;) 

TIP 2: Planning 

Om bepaalde doelen te bereiken is het belangrijk om momenten in te plannen en vast te zetten in je agenda. Als trainer krijgen we heel vaak te horen: ‘Ik heb geen tijd’. Tijd moet je maken vooral als het voor jezelf is. Het belangrijk te investeren in jezelf. 

Wanneer je een moment in je agenda vastzet, is het moeilijker om hiervan af te stappen. In het begin voelt dit niet comfortabel en ervaar je dit vaak als een extra last. Na verloop van tijd wordt dit een gewoonte en zal het vanzelf gaan. Motivation is what gets you started, habits is what keeps you going. 

TIP 3: Drempels: benoemen en aanpakken 

Alle begin is moeilijk en iedereen heeft bepaalde drempels die het bereiken van je einddoel moeilijker maken. Neem een moment om deze drempels te benoemen en probeer meteen een oplossing te vinden. 

Vb.: Ik wil 1x per week gaan lopen

Drempel: Als het slecht weer is, ga ik niet.  

Oplossing:    Een loop-buddy waarmee je een vast moment afspreekt, investeren in degelijke regenkledij. (Er is zo’n gezegde: Er bestaat geen slecht weer, enkel slechte kledij ;) ) 

TIP 4: Support  

Deel je doelen met je directe omgeving (vrienden, familie, huisgenoten). Als zij op de hoogte zijn, kunnen zij je steun geven wanneer dit nodig is. Motiverende woorden als je goed bezig bent of bemoedigende woorden wanneer het moeilijk gaat. Misschien kan je zelfs iemand overtuigen om mee te doen? 

TIP 5: Consistency is key! 

Denk eraan dat het belangrijk is om op lange termijn dingen vol te houden. Dat zijn de zaken die het meest effect zullen hebben. Consistent de juiste keuzes maken, zal ervoor zorgen dat je de grootste uitkomsten bereikt. Probeer er voor te zorgen dat je geen vicieuze cirkel creëert. Niemand is 7/7 in topvorm: Het kan zijn dat je in je proces stoot op moeilijke dagen. Het is oké om eens niet te gaan lopen/sporten. Het is belangrijk dat je je niet slecht gaat voelen maar probeer wel meteen een nieuwe sessie in te plannen. Zo blijf je weg van het typische: ‘Morgen ga ik beginnen’, ‘volgende maand begin ik opnieuw’, ‘na nieuwjaar vlieg ik er terug in’,.. 

Op deze manier zal je consistent kiezen voor de juiste keuzes om je doel te bereiken en zal je dit ook kunnen volhouden op lange termijn. 


Last but not least

  • Kies iets wat werkt voor jou. Dit zal ervoor zorgen dat je de goede voornemens op lange termijn kan volhouden. 
  • Probeer tijdens de weg naar je doel te focussen op je progressie en niet op perfectie. Perfectie bestaat niet dus geniet van elke stap die je zet! 

Waarom zouden we die goede voornemens uitstellen tot januari als we deze ook vanaf morgen kunnen aanpakken? 

Met deze tips kan je morgen aan de slag! Lijkt het een grote stap? Onze personal trainers en foodcoach helpen jullie graag op weg voor die eerste moeilijke stapjes. Ook kunnen we voor jou de stok achter de deur zijn die zorgt dat je consistent goede keuzes maakt. 

Nieuw bij Personal. Sportpraktijk: Return to play voetbal

Personal. Sportpraktijk bouwt een laatste bruggetje tussen revalidatie en spel hervatting bij voetballers door Return to Play sessies met expert Nesta Vallez.

29 oktober 2024

Sportpsychologie: Verbeter jezelf en jouw prestaties

Sportpsychologie helpt atleten beter te presteren binnen hun sport door aandacht te spenderen aan mentale aspecten, zoals: motivatie, concentratie, zelfvertrouwen, omgaan met druk, omgaan met blessures, etc.

9 oktober 2024

Whoop gebruikersgids: "track metrics that matter"

Ontdek Whoop, de fitness tracker die enkel metrics volgt die erom doen. Krijg inzicht in je fysieke activiteit, slaap en herstel.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x