5 redenen waarom werken met een personal coach de moeite waard is

Ik schreef een blogartikel voor Sporta #zekersporten. Vanuit de beroepsfierheid geef ik je graag 5 redenen waarom werken met een personal coach de moeite waard is.

Ineens ook een hart onder de riem voor alle privé coaches die nu nog steeds de deuren moeten dichthouden. Steun jouw coach door dit bericht te delen en tag gerust jouw favoriete coach.


Een personal coach hebben is hip. We zien de laatste jaren een sterk groeiende trend in de cijfers. Waar dat het 10 jaar geleden eerder uitzonderlijk was en enkel weggelegd voor celebs in L.A of rijke gezinnen, doen meer en meer mensen vandaag beroep op een personal coach. Dit is zeker te wijten aan het groeiende bewustzijn rond gezondheid in de maatschappij. Daarnaast ziet men ook de meerwaarde in om er kortstondig beroep op te doen om zo de kneepjes van het vak te leren en autonoom verder te gaan. Je hoeft geen jaarabonnement (dat nog eens stilzwijgend verlengd wordt) te nemen bij een personal coach. Elk traject wordt op maat gemaakt, rekening houdend met de doelstelling en de financiële situatie van de klant. Want ook langs de aanbodzijde heeft de stijgende vraag een brede waaier mogelijk gemaakt.

Lees het volledige artikel op de Sporta Blog van Zeker Sporten.

1. DOELGERICHTE TRAININGSOPBOUW (HOUVAST TRAININGSSCHEMA)

Een personal coach heeft diepgaande cursussen gelezen van inspanningsfysiologie, anatomie, biomechanica, biochemie, enz. Met andere woorden, ze weten hoe je een trainingsprikkel moet toedienen en wat de signalen van het lichaam erop kunnen zijn. Op het wereldwijde web kan je allerhande schema’s vinden en voor velen werken deze ook. Maar de meest voorkomende situaties in mijn praktijk zijn toch mensen die of (1) het bos door de bomen niet meer zien of (2) atleten die hun focus op een wedstrijd willen houden en daarbij het denkwerk van een schema liever aan een opgeleide coach overlaten, of (3) zij die omwille van medische redenen professionele begeleiding en advies nodig hebben. Je herkent jezelf mogelijk in één van deze drie situaties.

Een trainingsschema laten opmaken door een coach zal je daarom geruststellen. Je vertrouwt op de expertise van de coach die op basis van jouw noden en doelstellingen de juiste beslissingen zal nemen. Het geeft je een houvast.
Hoewel training geen exacte wetenschap is, toch zijn vuistregels van kracht. Een principe dat ik zelf vaak hanteer zijn drie progressief opbouwende weken gevolgd door één relatieve rustweek (where the magic happens). 


2. PERSOONLIJKE ADVIES (SAGE)

Parallel met het vorige loopt de lijn van de persoonlijke benadering in het trainingsproces. Iedereen kan zich wel personal coach noemen en persoonlijke begeleiding aanbieden maar dan is dit best ook geënt op het SAGE-principe: Specifieke Aanpassing aan Gestelde Eisen. Simpelweg betekent dit dat elke persoon ook anders reageert op trainingsprikkels. Het proces zelf moet op maat zijn, net als het advies.

Ik maak zelf als coach nooit onnodige beloftes. Hoe snel je zal afvallen, hoe ver je zal gevorderd zijn over 2 maanden,… Dit zijn vragen die ik op basis van een intake gesprek niet, of nog weinig zal kunnen inschatten. Volgend op dat gesprek zou een screening en eventuele testing volgen. Waarna we meer inzicht krijgen als coach in de capaciteit van de persoon. Van daaruit kan je dan een inschatting maken. Maar nogmaals, training is geen exacte wetenschap. Het lichaam is onderhevig aan tal van factoren elke dag opnieuw.

Een personal coach zal jouw capaciteit kunnen inschatten en een eerlijk advies geven. Op basis van de reacties op de trainingsprikkels gaat de coach tijdens het trainingsproces kunnen versnellen of ingrijpen indien nodig. Iets wat geautomatiseerde trainingsschema’s of Dr. Google meestal niet doen. 


3. KLANKBORD

Jouw coach is tijdens jouw trainingsproces een sparringpartner. Bij vragen of opmerkingen kan je steeds bij jouw coach terecht. Stel je hoort van thuis uit enkele oefeningen te doen of je werkt een volledig online trainingsschema af… je zal ongetwijfeld op situaties botsen waar je even het advies nodig hebt van jouw coach.

Het komt vaker voor dat iemand in zijn trainingsschema ziek wordt, op vakantie vertrekt, door het werk belet is, … Dan stellen mensen vaak de vraag aan mij hoe ze dit aanpassen in het trainingsschema. Als coach kan je dan inspelen op de situatie en hen op het goede pad sturen. 


4. MOTIVATIE

Misschien wel één van de meest voorkomende situaties is dat men op zoek gaat naar een nieuwe start, opnieuw naar een gezonde en fitte levensstijl. Maar de motivatie ontbreekt omdat men al talloze pogingen heeft ondernemen waarvan er nog geen één gelukt is.
Of atleten die in aanloop van wedstrijden zware schema’s moeten verwerken kunnen op hun beurt evenzeer dat extra duwtje in de rug gebruiken.

 Het motivationele aspect ontbreekt vaak en is onderliggend één van de belangrijkste zaken waar je als coach op inspeelt. Personal coaches hebben daarom in hun opleiding ook bepaalde coaching technieken aangeleerd. Dit heeft dan geen betrekking op het trainingsschema maar eerder op de manier waarop je met de persoon omgaat, hoe je stuurt, wanneer je bepaalde dingen aanhaalt en vooral op welke manier. Ook daar houdt de personal coach rekening met persoonlijke karakteristieken.

Empatisch vermogen is een must in ons beroep. Een coach zal naar jouw verhaal luisteren en een dieper gesprek willen aangaan met jou. Het is op dat moment dat de beste resultaten worden bereikt: wanneer beide partijen elkaar toelaten en vertrouwen.

Motivatie kan je buiten jezelf zoeken (extrinsieke motivatie) of binnen jezelf (intrinsieke motivatie). Beiden zijn nodig, maar het is meestal de intrinsieke motivatie die je doorstart in de weg staat. Het is daar waar de personal coach op inspeelt, terwijl hij of zij zelf de extrinsieke motivator is. Kleine progressies kunnen alvast een enorm verschil maken op de motivatie. De negatieve spiraal van voordien wordt op die manier omgezet naar een positieve spiraal. Kleine progressies zorgen voor “honger naar meer”, je voelt je beter, je slaapt beter, je presteert beter, de trainingen worden progressief opgedreven, je voelt je nog beter, je slaapt nog beter, je presteert nog beter, etc. Op dat moment merken we vaak dat mensen vertrokken zijn en autonomer te werk kunnen gaan.


5. BUDDY

In alle aspecten hierboven beschreven is er nog eentje die overal in verweven zit. Door persoonlijk tewerk te gaan, te luisteren naar de mensen, samen af te zien, elkaar door een zwaar moment te halen en samen successen te beleven kan er een zeer sterke band ontstaan tussen atleet en coach.
De coach wordt wel vaker een echte buddy. Iemand die buiten je privé sfeer staat maar waar je best wel diepgaande gesprekken mee voert.
Ik heb zelf in de voorbije 10 jaar al heel wat vriendschappelijke banden opgebouwd met mijn cliënteel. Het geeft je job een extra dimensie.

Je bent als coach vaak een luisterend oor na een hectische dag, of bij problemen thuis of op het werk. Een training is deels ook ontspanning voor iedereen. Daardoor is het makkelijker om over deze zaken te beginnen spreken. Een training en een sessie bij de therapeut tegelijk… Twee vliegen in één klap. :)


Jawel, een personal coach is van vele markten thuis. Een personal coach houdt 200% van zijn werk en deelt deze passie het liefst met zoveel mogelijk mensen. Ongeacht het niveau of leeftijd. Het is vanuit de liefde voor het vak dat ik in naam van tal van collega trainers alleen maar kan aanraden om eens advies te komen vragen bij deze prachtige vakmensen. Zij verdienen één voor één een schouderklopje voor de vele uren werk en overgave die ze er elke dag insteken.

Sebert Penen, performance coach en zaakvoerder bij Personal. Sportpraktijk.

Whoop gebruikersgids: "track metrics that matter"

Ontdek Whoop, de fitness tracker die enkel metrics volgt die erom doen. Krijg inzicht in je fysieke activiteit, slaap en herstel.

Het belang van performance training

Ontgrendel jouw potentieel als duursporter in Mechelen met performance training bij Personal. Sportpraktijk. Boek nu een gratis intakegesprek!

Drie voordelen van Pilates

Ontdek de voordelen van Pilates, waarom is het goed, waar let je best op?

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x