Zeg vaarwel tegen rugpijn: Ontdek de voordelen van rugschool

Zeg vaarwel tegen rugpijn en volg rugschool in Mechelen

Rugpijn kan een enorme impact hebben op je dagelijks leven en je beperken in je activiteiten. Gelukkig is er een oplossing: rugschool. Leer hoe rugschool je kan helpen om vaarwel te zeggen tegen rugpijn en weer volop te genieten van het leven.


Wat is rugschool en hoe werkt het?

Rugschool is een programma dat gericht is op het verbeteren van de kracht, flexibiliteit en stabiliteit van de spieren in de rug en buik. Het is een verzamelnaam van specifieke oefeningen en trainingen die zijn ontworpen om de spieren te versterken en de houding te verbeteren. Het doel van rugschool is om de rug te ondersteunen en te beschermen tegen letsel en pijn. Het programma wordt meestal geleid door een fysiotherapeut of een andere specialist op het gebied van rugpijn.

Bij Personal. Sportpraktijk in Mechelen en Putte kan je rugschool volgen op een aantal manieren:

  1. Bij de kinesist op voorschrift: De kinesist start met een uitgebreide screening om te weten te komen van waar de klachten komen. De eerste sessie wordt gebruikt om je dagelijkse handelingen uit te lichten en je huishouden te doorlopen zodat je daar al op een juiste manier beweegt. Daarnaast werken we met oefentherapie op het versterken van de rug en.het mobiliseren en stabiliseren van rug en buik.
  2. Groepsles Core & Flex: Heb je eerdere lichte rugpijn? Dan is de groepsles core en flex een gepaste oplossing. De core en flex is een gevarieerde workout waar er gewerkt wordt op mobiliteit, lenigheid, kracht en stabiliteit van het hele lichaam. Er is uitgebreide aandacht voor de rug en romp. De core en flex groepsles gaat elke dinsdagavond door in Mechelen van 19u30-20u30 en 20u30-21u30.

rugschool

De voordelen van rugschool voor rugpijn.

Rugschool kan een effectieve manier zijn om rugpijn te verminderen en te voorkomen. Door regelmatig deel te nemen aan rugschool, kunnen de spieren in de rug en buik sterker worden, wat kan helpen om de rug te ondersteunen en te beschermen tegen letsel en pijn. Bovendien kan rugschool ook helpen om de houding te verbeteren en de flexibiliteit te vergroten, wat kan bijdragen aan een betere algehele gezondheid en welzijn. Als je last hebt van rugpijn, overweeg dan om deel te nemen aan een rugschoolprogramma onder begeleiding van een kinesist of andere specialist.

Oefeningen en technieken die worden gebruikt in rugschool.

Rugschool omvat een reeks oefeningen en technieken die gericht zijn op het versterken van de spieren in de rug en buik, het verbeteren van de houding en het vergroten van de flexibiliteit. Enkele voorbeelden van oefeningen die worden gebruikt in rugschool zijn de plank, de brug en de bird dog. 

Daarnaast kan rugschool ook technieken omvatten zoals ademhalingsoefeningen, stretching en ontspanningstechnieken zoals Fascia release technieken (FRT). Fascia is het bindweefsel dat spieren met elkaar connecteert en rondom spieren zit ter bescherming. Dit vlies (fascia) kan verkrampt geraken door langdurig te zitten, weinig te bewegen, etc. Waardoor het vlies begint te trekken aan een spier, en deze trekt op zijn beurt weer aan een ander stuk vlies en spier, enz. Op deze manier ontstaan er beperkingen in jouw bewegingsketens en kan je bijvoorbeeld rugpijn krijgen door een probleem dat zich eerder aan de voorkant van jouw lichaam afspeelt. Een klassiek voorbeeld is de verhoogde fasciae spanning van de m. Iliopsoas (of ook wel de spier die voor een heupbuiging zorgt) door langdurig zitten in de zetel of op kantoor. Door deze zone los te werken met FRT krijg je meer mobiliteit ter hoogte van het bekken zodat de ruggenwervels kunnen ontlasten achteraan. We geven een voorbeeld en instructie in het onderstaande filmpje uit onze PR:SNL Academy.

Hoe je een rugschool programma kunt vinden en beginnen.

Als je geïnteresseerd bent in het starten van een rugschool programma in Mechelen of Putte, zijn er verschillende opties beschikbaar. Je kunt beginnen door te zoeken naar lokale sportscholen, fysiotherapiepraktijken of gezondheidscentra die rugschool aanbieden. Bij Personal. Sportpraktijk kan je zowel 1 op 1 werken in Mechelen en Putte aan je rug of in groep in Mechelen op dinsdagavond van 19u30-20u30 en 20u30-21u30.


Het is ook mogelijk om online te zoeken naar rugschool video's en -programma's die je thuis kunt volgen. Het is belangrijk om te onthouden dat het vinden van een programma dat past bij jouw niveau en behoeften cruciaal is voor het behalen van de beste resultaten. Overleg altijd met een specialist voordat je begint met een nieuw trainingsprogramma, vooral als je al rugpijn hebt.

Tips voor het voorkomen van rugpijn in de toekomst.

Naast het volgen van een rugschool programma, zijn er ook andere stappen die je kunt nemen om rugpijn in de toekomst te voorkomen. Het is belangrijk om een goede houding te behouden tijdens het zitten, staan en lopen. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig te bewegen en te strekken om de spieren in je rug te versterken en flexibel te houden. Het vermijden van zware lasten tillen en het dragen van comfortabele schoenen met goede ondersteuning kan ook helpen om rugpijn te voorkomen. Raadpleeg altijd een specialist als je last hebt van rugpijn of andere gezondheidsproblemen.

rugschool

Zeg vaarwel tegen rugpijn: Ontdek de voordelen van rugschool

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x