5 redenen waarom werken met een personal coach de moeite waard is

Ik schreef een blogartikel voor Sporta #zekersporten. Vanuit de beroepsfierheid geef ik je graag 5 redenen waarom werken met een personal coach de moeite waard is.

Ineens ook een hart onder de riem voor alle privé coaches die nu nog steeds de deuren moeten dichthouden. Steun jouw coach door dit bericht te delen en tag gerust jouw favoriete coach.


Een personal coach hebben is hip. We zien de laatste jaren een sterk groeiende trend in de cijfers. Waar dat het 10 jaar geleden eerder uitzonderlijk was en enkel weggelegd voor celebs in L.A of rijke gezinnen, doen meer en meer mensen vandaag beroep op een personal coach. Dit is zeker te wijten aan het groeiende bewustzijn rond gezondheid in de maatschappij. Daarnaast ziet men ook de meerwaarde in om er kortstondig beroep op te doen om zo de kneepjes van het vak te leren en autonoom verder te gaan. Je hoeft geen jaarabonnement (dat nog eens stilzwijgend verlengd wordt) te nemen bij een personal coach. Elk traject wordt op maat gemaakt, rekening houdend met de doelstelling en de financiële situatie van de klant. Want ook langs de aanbodzijde heeft de stijgende vraag een brede waaier mogelijk gemaakt.

Lees het volledige artikel op de Sporta Blog van Zeker Sporten.

1. DOELGERICHTE TRAININGSOPBOUW (HOUVAST TRAININGSSCHEMA)

Een personal coach heeft diepgaande cursussen gelezen van inspanningsfysiologie, anatomie, biomechanica, biochemie, enz. Met andere woorden, ze weten hoe je een trainingsprikkel moet toedienen en wat de signalen van het lichaam erop kunnen zijn. Op het wereldwijde web kan je allerhande schema’s vinden en voor velen werken deze ook. Maar de meest voorkomende situaties in mijn praktijk zijn toch mensen die of (1) het bos door de bomen niet meer zien of (2) atleten die hun focus op een wedstrijd willen houden en daarbij het denkwerk van een schema liever aan een opgeleide coach overlaten, of (3) zij die omwille van medische redenen professionele begeleiding en advies nodig hebben. Je herkent jezelf mogelijk in één van deze drie situaties.

Een trainingsschema laten opmaken door een coach zal je daarom geruststellen. Je vertrouwt op de expertise van de coach die op basis van jouw noden en doelstellingen de juiste beslissingen zal nemen. Het geeft je een houvast.
Hoewel training geen exacte wetenschap is, toch zijn vuistregels van kracht. Een principe dat ik zelf vaak hanteer zijn drie progressief opbouwende weken gevolgd door één relatieve rustweek (where the magic happens). 


2. PERSOONLIJKE ADVIES (SAGE)

Parallel met het vorige loopt de lijn van de persoonlijke benadering in het trainingsproces. Iedereen kan zich wel personal coach noemen en persoonlijke begeleiding aanbieden maar dan is dit best ook geënt op het SAGE-principe: Specifieke Aanpassing aan Gestelde Eisen. Simpelweg betekent dit dat elke persoon ook anders reageert op trainingsprikkels. Het proces zelf moet op maat zijn, net als het advies.

Ik maak zelf als coach nooit onnodige beloftes. Hoe snel je zal afvallen, hoe ver je zal gevorderd zijn over 2 maanden,… Dit zijn vragen die ik op basis van een intake gesprek niet, of nog weinig zal kunnen inschatten. Volgend op dat gesprek zou een screening en eventuele testing volgen. Waarna we meer inzicht krijgen als coach in de capaciteit van de persoon. Van daaruit kan je dan een inschatting maken. Maar nogmaals, training is geen exacte wetenschap. Het lichaam is onderhevig aan tal van factoren elke dag opnieuw.

Een personal coach zal jouw capaciteit kunnen inschatten en een eerlijk advies geven. Op basis van de reacties op de trainingsprikkels gaat de coach tijdens het trainingsproces kunnen versnellen of ingrijpen indien nodig. Iets wat geautomatiseerde trainingsschema’s of Dr. Google meestal niet doen. 


3. KLANKBORD

Jouw coach is tijdens jouw trainingsproces een sparringpartner. Bij vragen of opmerkingen kan je steeds bij jouw coach terecht. Stel je hoort van thuis uit enkele oefeningen te doen of je werkt een volledig online trainingsschema af… je zal ongetwijfeld op situaties botsen waar je even het advies nodig hebt van jouw coach.

Het komt vaker voor dat iemand in zijn trainingsschema ziek wordt, op vakantie vertrekt, door het werk belet is, … Dan stellen mensen vaak de vraag aan mij hoe ze dit aanpassen in het trainingsschema. Als coach kan je dan inspelen op de situatie en hen op het goede pad sturen. 


4. MOTIVATIE

Misschien wel één van de meest voorkomende situaties is dat men op zoek gaat naar een nieuwe start, opnieuw naar een gezonde en fitte levensstijl. Maar de motivatie ontbreekt omdat men al talloze pogingen heeft ondernemen waarvan er nog geen één gelukt is.
Of atleten die in aanloop van wedstrijden zware schema’s moeten verwerken kunnen op hun beurt evenzeer dat extra duwtje in de rug gebruiken.

 Het motivationele aspect ontbreekt vaak en is onderliggend één van de belangrijkste zaken waar je als coach op inspeelt. Personal coaches hebben daarom in hun opleiding ook bepaalde coaching technieken aangeleerd. Dit heeft dan geen betrekking op het trainingsschema maar eerder op de manier waarop je met de persoon omgaat, hoe je stuurt, wanneer je bepaalde dingen aanhaalt en vooral op welke manier. Ook daar houdt de personal coach rekening met persoonlijke karakteristieken.

Empatisch vermogen is een must in ons beroep. Een coach zal naar jouw verhaal luisteren en een dieper gesprek willen aangaan met jou. Het is op dat moment dat de beste resultaten worden bereikt: wanneer beide partijen elkaar toelaten en vertrouwen.

Motivatie kan je buiten jezelf zoeken (extrinsieke motivatie) of binnen jezelf (intrinsieke motivatie). Beiden zijn nodig, maar het is meestal de intrinsieke motivatie die je doorstart in de weg staat. Het is daar waar de personal coach op inspeelt, terwijl hij of zij zelf de extrinsieke motivator is. Kleine progressies kunnen alvast een enorm verschil maken op de motivatie. De negatieve spiraal van voordien wordt op die manier omgezet naar een positieve spiraal. Kleine progressies zorgen voor “honger naar meer”, je voelt je beter, je slaapt beter, je presteert beter, de trainingen worden progressief opgedreven, je voelt je nog beter, je slaapt nog beter, je presteert nog beter, etc. Op dat moment merken we vaak dat mensen vertrokken zijn en autonomer te werk kunnen gaan.


5. BUDDY

In alle aspecten hierboven beschreven is er nog eentje die overal in verweven zit. Door persoonlijk tewerk te gaan, te luisteren naar de mensen, samen af te zien, elkaar door een zwaar moment te halen en samen successen te beleven kan er een zeer sterke band ontstaan tussen atleet en coach.
De coach wordt wel vaker een echte buddy. Iemand die buiten je privé sfeer staat maar waar je best wel diepgaande gesprekken mee voert.
Ik heb zelf in de voorbije 10 jaar al heel wat vriendschappelijke banden opgebouwd met mijn cliënteel. Het geeft je job een extra dimensie.

Je bent als coach vaak een luisterend oor na een hectische dag, of bij problemen thuis of op het werk. Een training is deels ook ontspanning voor iedereen. Daardoor is het makkelijker om over deze zaken te beginnen spreken. Een training en een sessie bij de therapeut tegelijk… Twee vliegen in één klap. :)


Jawel, een personal coach is van vele markten thuis. Een personal coach houdt 200% van zijn werk en deelt deze passie het liefst met zoveel mogelijk mensen. Ongeacht het niveau of leeftijd. Het is vanuit de liefde voor het vak dat ik in naam van tal van collega trainers alleen maar kan aanraden om eens advies te komen vragen bij deze prachtige vakmensen. Zij verdienen één voor één een schouderklopje voor de vele uren werk en overgave die ze er elke dag insteken.

Sebert Penen, performance coach en zaakvoerder bij Personal. Sportpraktijk.

5 redenen waarom werken met een personal coach de moeite waard is

Het belang van performance training

Ontgrendel jouw potentieel als duursporter in Mechelen met performance training bij Personal. Sportpraktijk. Boek nu een gratis intakegesprek!

Lees meer

Drie voordelen van Pilates

Ontdek de voordelen van Pilates, waarom is het goed, waar let je best op?

Lees meer

Everesting Challenge Monchique

Verslag van de Everesting Challenge op Serra de Monchique (Portugal - Algarve)

23 september 2023

Lees meer

Trainingsschema marathon anders bekeken

In dit artikel tonen we hoe een echt trainingsplan op maat eruit ziet en hoe een integrale aanpak de enige doelgerichte oplossing is voor jouw trainingsschema naar de marathon of halve marathon.

Lees meer

De kracht van DNA analyse

DNA analyse is een krachtige tool die kan helpen bij het begrijpen van jouw genetische samenstelling en hoe deze van invloed kan zijn op jouw prestaties en gezondheid. In deze gids leer je hoe je jouw genetische informatie kunt gebruiken om jouw doelen te bereiken.

Lees meer

5 meest voorkomende fouten bij looptechniek verbeteren

Als je regelmatig hardloopt, is het belangrijk om je looptechniek te verbeteren om blessures te voorkomen en efficiënter te kunnen lopen. In deze praktische gids leer je de 5 meest voorkomende fouten bij het hardlopen en hoe je deze kunt aanpakken om je looptechniek te verbeteren.

11 april 2023

Lees meer

Wintertraining voor fietsers: Zo blijf je in topvorm

Wintertraining voor fietsers is essentieel om fit te blijven en de prestaties te verbeteren. optimaliseer je trainingsroutine met deze gids.

Lees meer

Testen als een prof met een maximale inspanningstest INSCYD

Het INSCYD-testprotocol is een maximale inspanningstest dat wordt gebruikt om de fysiologische kenmerken van uithoudingsatleten te evalueren. Het INSCYD-testprotocol biedt waardevolle inzichten in het metabole profiel van een atleet

Lees meer

INSCYD vs klassieke maximale inspanningstest

Deze testen zijn ontworpen door Sebastian Weber die expertise heeft opgedaan bij Tony Martin, Peter Sagan, … Ze worden momenteel al door veel profploegen gebruikt en Belgian cycling.

Lees meer

Personal trainer kostprijs

Als je overweegt om een personal trainer in te huren, is het belangrijk om te weten wat de kosten zijn en wat je kunt verwachten. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de prijzen van personal trainers en hoe je de beste keuze kunt maken voor jouw budget en doelen.

Lees meer

Personal coaching Mechelen: 7 tips voor de gepaste coach te vinden

Op zoek naar een personal coach in Mechelen? Deze gids helpt u bij het selecteren van de juiste coach voor uw behoeften en doelen. Neem de eerste stap vandaag nog om je doelstelling te behalen.

Lees meer

Hoe houd ik mijn doelen vol?

verhoog je slaagkansen met deze 5 gouden tips

Lees meer

Mechelaar neemt deel aan epische RUN ICELAND race

Peter D.R loopt op 5 dagen 110km

Lees meer

Wat is calisthenics

Waar is het goed voor en kan ik het ook?

Lees meer

Wil jij een strakkere buik?

Ontdek onze TOP 5 oefeningen

Lees meer

Reps en sets

Hoeveel moet ik doen om mijn doel te behalen?

Lees meer

Project Leuven Centraal

Personal. werkt mee aan een integratieplan in de Leuvense gevangenis.

Lees meer

Een lopersknie oplossen in 1, 2, 3

Zo geraak je verlost of voorkom je een lopersknie

Lees meer

Verslag Everesting Challenge

26x Coll de Rates voor het goede doel. Sebert Penen (co-founder) deelt zijn ervaring met jou.

Lees meer

4 redenen waarom je pull ups zou moeten doen

Lees meer

Do's en don'ts bij inspanningstesten

Waarom en wanneer doe je best een inspanningstest? We geven je de beste tips mee.

Lees meer

Meer dan 1 Belg op de 3 komt bij tijdens de lockdown

Uit een enquête die werd afgenomen bij 1000 Belgen blijkt dat maar liefst 35% van de bevraagden is bijgekomen tijdens de lockdown.

Lees meer

Startgids: Waarom krachttraining voor fietsers?

Simpele krachttraining kan heel wat negatieve effecten van langdurig in het zadel zitten verhelpen. Hier zijn alvast enkele nuttige tips om de winterperiode in te gaan.

Lees meer

Haal meer uit jouw app met Personal. PRO !

Activeer Personal. PRO en krijg in jouw applicatie toegang tot een compleet kant-en-klare online oplossing voor thuis: een uitgebreide database met trainingsplannen, mindfulness apps, livestream workouts, challenges, voedingsplannen en nog veel meer!

Lees meer

Train je rijk!

Personal. introduceert met PBC (Personal. Benefit Coins) zijn eigen virtuele munt. Klanten bij Personal. kunnen coins verdienen en opsparen om uiteindelijk extra diensten aan te kopen.

Lees meer

'Zeker Sporten' maakt je sportambitie waar

De 24u/24u verzekering voor sport binnen en buiten onze praktijk.

Lees meer

Ingeschreven voor een loopevenement? Tref de nodige voorbereidingen!

Hoe bereid ik me best voor op een loopevenement zoals de Antwerp 10 miles?

Lees meer

Het belang van een fietspositie op maat

Heb je klachten op de fiets? Dan is dit niet normaal. Lees hier meer over het optimaliseren van jouw fietspositie.

Lees meer

Een burn-out door je sportapp

Beginnende sporters branden zich meer en meer op door het gebruik van sportapps. De technologie schiet vaak tekort als het aankomt op persoonlijk advies.

Lees meer

Streetstepper: getest en goedgekeurd!

Lopen zonder impact en tal van gezondheidsvoordelen? Wij gingen de test aan voor jullie!

Lees meer

Zin en onzin bij training met hartslag

Over trainen met hartslag wordt veel geschreven en beweerd. Is het wenselijk of onnodig... en wat houden de verschillende trainingszones in? In a nutshell...

Lees meer

Sports in Business: Cargill Europe Team Event

Topexecutives van Cargill, marktleider in productie van voedingsmiddeleningrediënten beleefden op 10/06 een uitzonderlijke sportieve break in Mechelen.

Lees meer

Equi-training: The horse an athlete, the rider an athlete

Het eerste integrale begeleidingscentrum voor paard en ruiter in België.

Lees meer

Core-stability training voor een beter golfspel?

Golf is hot! Maar wist je dat je door de juiste core-stability oefeningen jouw eigen prestatieniveau kan verhogen?

Lees meer

Giftrunners: Het online platform dat je beloont bij het fit worden.

Verdien unieke kortingen, gratis producten en topvoordelen als je je sportieve doelen behaalt.

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x